Четвер, 19 ВересняГромадська організація «Освітній діалог»
Shadow

Дайджест законодавчих змін (за період лютий 2024 — вересень 2024 р.р.)

Наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 22.03.2024 №227 внесено зміни до Положення про мистецьку школу, затвердженого наказом Мінкультури від 09.08.2018 №686 (далі — Положення №686).

1. Зокрема, уточнено, що мистецькі школи — це заклади спеціалізованої мистецької освіти, які надають початкову мистецьку освіту. Мистецька школа є закладом освіти сфери культури, що здійснює свою діяльність у системі позашкільної освіти, входить до базової мережі закладів культури відповідно до Закону України «Про культуру». Мистецька школа за видом може бути музичною, художньою, хореографічною, хоровою, школою мистецтв тощо (оновлений п. 1 розд. І Положення № 686).

Вид мистецької школи зазначається у її найменуванні відповідно до абз. 3 п. 1 розд. I Положення № 686.

2. Внесено зміни до  п. 4 розд. ІІ Положення № 686, яким передбачено, що статут мистецької школи має містити: повне найменування, включно з її видом, організаційно-правову форму, місцезнаходження, найменування засновника, визначати підпорядкованість, мету, напрями та основні завдання діяльності, структуру, права, обов’язки учасників освітнього процесу, а також порядок управління мистецькою школою, призначення її керівника, функції колективних органів управління та органів громадського самоврядування, порядок організації фінансово-господарської діяльності, використання майна, внесення змін і доповнень до статуту та інші відомості, внесення яких до статуту передбачено законодавством.

3. Виключено норми про те, що мистецька школа має право здійснювати освітній процес за наскрізними освітніми програмами (абз. 3 п. 8 розд. ІІ Положення № 686) та про те, що мистецька школа зобов’язана виконувати стандарти початкової мистецької освіти, затверджені Мінкультури (абз. 3 п. 9 розд. ІІ Положення № 686).

4. Уточнено, що педагогічна рада мистецької школи формує систему та затверджує процедури внутрішнього забезпечення якості освіти, включаючи систему та механізми забезпечення академічної доброчесності, визначає порядок виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності, а також види академічної відповідальності (у тому числі додаткові та/або деталізовані) учасників освітнього процесу за конкретні порушення академічної доброчесності у відповідній мистецькій школі (оновлений абз. 6 п. 4 розд. ІІІ Положення № 686).

5.  Згідно з новою редакцією абз. 19 п. 3 розд. IV Положення педагогічні працівники зобов’язані забезпечувати досягнення учнями результатів навчання, визначених відповідними робочими навчальними програмами та освітніми програмами мистецької школи (оновлений).

6. У період дії воєнного стану або карантинних обмежень мистецька школа може здійснювати освітній процес із застосуванням дистанційних технологій та адаптувати власні освітні програми відповідно до можливостей організації навчання в такий період (новий абзац п. 1 розд. V Положення № 686).

7. Учні, які здобувають початкову мистецьку освіту за рахунок бюджетних коштів та учні, які отримують додаткові освітні послуги, утворюють загальний контингент учнів мистецької школи, який враховується при визначенні показників її діяльності (новий абзац п. 7 розд. VI Положення № 686).

Наказ № 227 набрав чинності з 22.05.2024 р.


3 вересня 2024 р. Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову №1008 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2001 р. №78», яка набрала чинності 6 вересня 2024 р.

Основні зміни, що були внесені відповідно до зазначеної Постанови КМУ зводяться до наступного:

– Допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується педагогічним та науково-педагогічним працівникам за основним місцем роботи у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу роботи, що виконується. (п. 1 Постанови);

– До стажу педагогічної роботи зараховується час роботи в період воєнного стану та протягом одного року після його припинення або скасування на посадах педагогічних та науково-педагогічних працівників за межами України (крім держави-агресора та держав, щодо яких Україною застосовано секторальні санкції відповідно до Закону України «Про санкції») на підставі договору (контракту), підписаного між працівником і роботодавцем, та інших документів, що підтверджують стаж такої роботи за межами України. (п. 3 Постанови);

– До стажу педагогічної роботи зараховується час, коли педагогічні працівники фактично не працювали але за ними згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та/або заробітна плата повністю або частково (в тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу) (п. 5 Постанови).


Детальніші роз’яснення та коментарі до цих та інших змін трудового законодавства, а також інформацію щодо найактуальніших правових питань можна отримати в Збірці інформаційних матеріалів, що регулюють питання правової грамотності працівників сфери мистецької освіти, оновленій станом на 1 вересня 2024р.

Інформація щодо замовлення збірки розміщена на сайті ГО «Освітній діалог» в розділі Дайджест законодавчих змін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *