Понеділок, 20 ТравняГромадська організація «Освітній діалог»
Shadow

Дайджест законодавчих змін (за період листопад 2023 — січень 2024 р.р.)

24 грудня 2023 року набрав чинності Закон України №3494 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань». Зазначеним Законом було внесено зміни до низки нормативно-правових актів, що регулюють  трудові відносини. Розглянемо ключові новації для працівників та роботодавців:

До внесення змін ч. 1 ст. 12 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” № 2136 передбачала, що якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. З 24 грудня діє норма, яка передбачає: за рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.

У ст. 67 Кодексу законів про працю України встановили, що перенесення вихідних та робочих днів, крім випадків, встановлених цим Кодексом, визначається трудовим та/або колективним договором.

Одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надається тепер не пізніше трьох місяців з дня народження дитини (ст. 77-3 КЗпП , ст. 19-1 Закону України “Про відпустки” ).

Максимальний строк відпустки без збереження заробітної плати, яка може надаватися працівнику за сімейними обставинами та з інших причин на термін, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем, збільшили з 15 календарних днів на рік до 30 (ч. 2 ст. 84 КЗпП, ч. 1 ст. 26 Закону України “Про відпустки”).

Відповідно до Закону України “Про державний бюджет України на 2024 рік” відбулось зростання мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2024 року її розмір становить 7100,0 грн, а з 1 квітня вона зросте до 8000 грн.

Посадові оклади (тарифні ставки) на основі Єдиної тарифної сітки з 1 січня 2024 р. будуть розраховувати, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду – 3 195 гривень, з 1 квітня 2024 р. – 3 600 гривень.

Детальніші роз’яснення та коментарі цих та інших змін до трудового  законодавства, а також інформацію щодо найактуальніших правових питань можна отримати, відвідавши наш черговий юридичний вебінар, проведення якого планується в лютому-березні 2024 р. Слідкуйте за анонсами!

Чекаємо ваші пропозиції щодо наповнення змістовної частини вебінару. Пропозиції просимо залишати в розділі “Зворотній зв’язок” (“Ваші пропозиції та побажання”)